Aanbod kunstvormen

Ontdek de diverse kunstwerkvormen die Expressiegroep De Ruif te bieden heeft. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, op deze pagina vind je praktische informatie over elke kunstvorm die we aanbieden. Verken de mogelijkheden en ontdek hoe je jouw creativiteit kunt uiten bij Expressiegroep De Ruif.

Bij alle werkvormen neem je je eigen benodigdheden mee, zoals kwasten, verf, potloden, fixatief, doek, tekenblok, gereedschappen, hout, steen, etc..

Uitzondering: de keramisten gebruiken (tegen een kleine vergoeding) uitsluitend klei die gezamenlijk wordt ingekocht. Dit om problemen bij het bakken te voorkomen. In de ateliers zijn schilderezels, werktafels, een drukpers, beeldhouwbokken, kleiwals, kleimallen, etc. voldoende aanwezig. Iedereen laat na afloop zijn eigen werkplek schoon achter.

Wij hebben twee professionele ovens. Alleen onze vrijwillige ovenmeesters bakken daarin de werkstukken die in De Ruif zijn gemaakt.

Keramiek

Keramiskeramiekch werken is vormgeven met behulp van klei. Verschillende technieken maken het mogelijk om werkstukken “hol” op te bouwen. Het werken met kleiplaten, het handvormen, draaivormen en het verwerken van diverse andere materialen kunnen tot verrassende resultaten leiden. Experimenteren met drukvormen, stempelen in de klei, gebruik van glasresten of verfraaien met klei van diverse kleuren geven ongekende mogelijkheden . Na het bakken is het nog mogelijk om de keramische objecten te glazuren.

Boetseren

boetserenBoetseren is vormgeven in klei of was. Klei is een ideaal materiaal omdat het gemakkelijk te bewerken is. Indien de klei de goede plasticiteit heeft, kan men eindeloos werken met klei, afnemen, toevoegen , uithollen en aanplakken. Zowel menselijke figuren als vrije vormen kan men van klei maken. Voor grotere werkstukken is het noodzakelijk dat men klei met chamotte gebruikt. Na het drogen wordt de klei gebakken en kan een afwerklaag aangebacht worden. Vormen van was worden gemaakt als basis voor een bronswerkstuk.

Beeldhouwen

beeldhouwenBeeldhouwen is meer dan het maken van een beeld in steen of hout. Je werkt in meestal hard materiaal, ruw en nog zonder vormen. Door het weghalen ga je het beeld vorm geven, maar weg is weg.. Het noodzaakt je tot voortdurend kijken naar de ruimtelijke vorm. Het goede gereedschap is hierbij van essentieel belang. Er kan gewerkt worden in diverse houtsoorten (vruchtbomenhout, lindehout) en in steensoorten zoals speksteen, serpentijnsteen, mergel en marmer.

Tekenen

tekenen2In de prehistorie tekende de mens al dieren en andere afbeeldingen in grotten. Tekenen is misschien wel de alleroudste kunstvorm, zij verveelt nooit en je kunt er overal mee aan de slag. Allerlei materialen en technieken lenen zich ervoor: houtskool, potlood, pen, krijt, stift, enzovoort… het houdt niet op. Ontdek wat je ermee kunt, welke materialen er zijn en dat alles begint met goed kijken en je fantasie. Verken je grenzen met schijnbaar eenvoudige dingen en ontwikkel een eigen stijl…

Schilderen

schilderenHet maken van een schilderij is ook een reis naar jezelf. Net als tekenen is schilderen een heel directe expressievorm, maar het kent andere mogelijkheden. Ga op zoek naar wat aquarel, acryl of olieverf met je doet, hoe kleuren, vormen, lijnen en vlakken elkaar beïnvloeden en wat het combineren van materialen en technieken oplevert. Of je hart ligt bij een zo realistisch mogelijk resultaat of bij abstractie: elk schilderij is uniek.

Grafiek

grafiekGrafiek is werken met druktechnieken. Je maakt een afbeelding in spiegelbeeld op een drukplaat die je vervolgens afdrukt, meestal op papier. De afdruk kan eenmalig zijn, of een serie van dezelfde prent opleveren. In De Ruif is een pers aanwezig, waarmee linosneden, houtsneden of droge naald-afdrukken mogelijk zijn. Ook kun je monotypes zonder pers maken. Grafiek is geen aparte werkvorm in De Ruif, maar je kunt het doen in de schilder- en tekengroepen.

Modeltekenen

modeltekenenBij modeltekenen draait alles om de mens. Het leren kijken naar de vorm, de verhoudingen van het lichaam, de spieren… Het lijkt zo gemakkelijk, maar op papier of doek moet het wel kloppen. In stevig tempo wordt geschetst en geschilderd, soms als vertrekpunt voor ander werk. Het modeltekenen is een aparte activiteit en vindt in het seizoen om de twee weken plaats. Het aantal deelnemers is beperkt.