José Fijnaut in de Limburger

7 juni 2023

Afgelopen maandag stond een mooi succes voor onze mentor José Fijnaut in de Limburger.
Voor wie het niet heeft gelezen heb ik de tekst hieronder gekopieëerd.

‘Haantje van Buchten’ als landmark bij A2
BUCHTEN/HOLTUM DOOR TOM JANSSEN
Wie na de zomer de afrit Holtum-Noord passeert, kan het niet missen: het Haantje van Buchten. Een dertien meter hoog kunstwerk van José Fijnaut uit Elsloo.
In 2022 heeft de stichting Beelden in Beweging, samen met de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, een oproep gedaan aan kunstenaars om een beeld te ontwerpen voor deze locatie. Eerder dit jaar zijn schaalmodellen van ingestuurde ontwerpen tentoongesteld in Born, Buchten en Holtum. Op basis van onder meer de reacties destijds, is nu gekozen voor het ontwerp van José Fijnaut. Deze kunstenares won in februari ook al de Nationale Keramiekprijs. Volgens de gemeente wordt het een op het originele Haantje geïnspireerde ‘landmark’. Het Haantje is een Romeins beeldje dat in 1976 vlakbij Buchten gevonden 1976 vlakbij Buchten gevonden werd.
Het beeldje is 18 centimeter hoog en gewijd aan de godin Arcanua: een lokale godin waarvan de naam ‘voorzangeres’ betekent in het Keltisch. Het artefact staat tentoongesteld in het Limburgs tentoongesteld in het Limburgs Museum in Venlo. Het kunstwerk dient volgens de gemeente als ‘permanente herinnering aan Operatie Bottleneck, een van de belangrijkste infrastructurele projecten van de regio’. Dit pro ject zorgde onder meer voor de aansluiting van de A2 bij Holtum- Noord, waar nu het beeld wordt gerealiseerd. Met het Haantje van Buchten langs de A2 wordt de Bottleneck na 25 jaar afgesloten.