Galerie Joli (Berg aan de Maas)

7 juni 2023

Verdieping in Abstractie

De meesten van u kennen inmiddels Galerie JoLi wel, van Johan ter Haar, aan de Holsberg in Berg aan de Maas. Hij ligt er prachtig, aan de voorbij stromende rivier, die in alle jaargetijden imposant is om te zien. Maar vandaag is hij lieflijk, kabbelt zonder zichtbare stroming aan de galerie voorbij. Een plaatje zou je hem kunnen noemen, maar voor de rivier zijn we in eerste instantie niet hier, die krijgen we er onbedoeld bij. Onze aandacht gaat uit naar de schilderijen en de fantastische uit papier gecreëerde wanddecoraties, die op dit moment in de galerie te zien zijn. Drie gerenommeerde kunstenaars laten zich van hun kleurrijke kant zien en dat begint al bij binnenkomst: boven de trap naar de galerie hangt een fors en indrukwekkend abstract schilderij van Ad Arma, een zestiger die zich hier op het toppunt van zijn kunnen toont.

Het werk van schilderes Jolanda van Gennip kwam ik al eens in het Noordbrabants Museum in Den Bosch tegen. De dik pasteuze lagen olieverf doen je er verbaasd bij stilstaan en hier doe je dat een aantal keren. Een werk van haar is als een langdurend project: ze schildert een pasteuze laag, moet dan lang wachten voor het zo droog is dat er een volgende overheen kan en zo voort en zo verder. Het proces levert tenslotte een kleurrijk, diep en breed gelaagd schilderij op, waarin van alles te ontdekken valt.

Als derde kunstenaar, maar zeker niet de minste, is daar Annita Smit en haar ‘papierkunst’. Zelf zegt ze er dit over: Mijn kunst bestaat uit bijzondere, ambachtelijk gecreëerde, twee- en driedimensionale objecten, gemaakt van allerlei soorten bestaand papier, van overbodig geworden encyclopedieën tot flinterdun bijbelpapier. Het oppervlak wordt bewerkt met onder andere inkt.

Het is fantastisch om te zien, die uit dundrukpapier gevouwen, betekende en beschilderde bloemen, welvingen en patronen, die je niet anders kunt noemen dan ‘poëzie in papier’. Bij sommige werkstukken veranderen de kleuren bij het erlangs lopen, is er beweging zonder dat iemand iets doet of aanraakt. Het is, kort gezegd, zeer bijzonder en van grote kwaliteit.
Genoeg gezegd. Namens Johan ter Haar nodig ik jullie uit een vrijblijvend kijkje te nemen in deze prachtige galerie. Je zult er geen spijt van hebben; kijk wel even op internet voor de openingstijden.
Anton.

Galerie Joli,
Holsberg 81A,
6129 KM, Berg aan de Maas (Urmond)