Ruifexcursie naar Mons

Zaterdag 26 september
Mons, één van de mooiste steden van Wallonië , is in 2015 culturele hoofdstad van Europa. In het gezellige historische centrum staan vele mooie huizen uit de 17e eeuw. Het Belfort , of ook wel klokkentoren, staat op de lijst van Unesco.
Mons ligt midden in de oude mijngebied, welbekend als de Borinage en heeft een belangrijke industriële geschiedenis. De oude industriële gebouwen in het stadscentrum zijn verbouwd tot cultuurtempels, zoals wij die kennen van de Westergasfabriek in Amsterdam.
Mons heeft onder leiding van zijn burgermeester, Elio Di Rupo ( oud-regeringsleider) hard gewerkt om grote bouwwerken dit jaar klaar te krijgen w.o. diverse musea , een gloednieuw congrescentrum van Daniel Libeskind en het stationgebouw van de spaanse architect Calitrava ( waar nog aan gewerkt wordt).
Gedurende het gehele jaar zijn er diverse tentoonstellingen, manifestaties , theaterfestivals etc. In het begin van het jaar was de aandacht vooral gericht op Vincent van Gogh, die hier als prediker ( en beginnend kunstenaar) enkele jaren heeft vertoefd, denk aan zijn zwarte houtskooltekeningen van de Borinage. Tijdens de excursie is zijn , nagebouwde , hut, la chaumiere, het tafereel met de aardappeleters te bewonderen in de zg “Burgermeesterstuin”.
In juli en augustus zijn duizenden zonnebloemen geplant op GrandClouds-Le-Roeulx-©-Perrine-Lievense Place.
Op 26 september brengen we eerst een bezoek aan de tentoonstelling CLOUDS in het voor deze gelegenheid opengestelde kasteel Roeulx, vlakbij Mons. Diverse kunstenaars laten hier hun werk zien rondom dit thema , zoals Jean Arp, Rene Margritte en Man Ray. Het is een ontdekkingstocht in en rondom het kasteel.
Vervolgens vervolgen we onze reis naar Mons zelf waar we een bezoek brengen aan de oude Abattoirs alwaar internationaal bekende Chinese kunstenaars en opkomende Chinese kunstenaars een twintigtal monumentale werken te zien zijn, hedendaagse Chinese kunst met een traditioneel Chinese filosofisch tintje.
Daarnaast zijn er voor Napoleon liefhebbers in het Mons Memorial Museum een tentoonstelling over het leven van de dienstplichtige-loteling- ten tijde van Napoleon.
Mocht je liever een stadswandeling maken, ook dat is mogelijk. Grand Place is een mooi plein vol met terrassen en rondom gezellige winkelstraatjes..
26 september

  • vertrek 08.30 uur vanaf Dorine Verschuereplein Elsloo
  • vertrek 08.35 uur vanaf de kerk Sanderboutlaan Stein
  • Vertrek uit Mons 20.00 uur.

Kosten 35 euro per persoon- introducees toegestaan.
Opgeven kan dan per mail of telefonisch aan:

ILoveMons